A konyha

A konyhának különleges szerep jut otthonunkban. Egyszerre funkcionál személyes területként és a közös, családi együttlétek helyszíneként. Amikor megtervezzük, mindkét elvárásnak szükséges megfelelnie.

Ha új lakást keresünk, vagy sajátot építünk, a konyha kialakítása, tervezése az egyik legfontosabb feladatunk lesz. Olyan konyhára vágyunk, ami megfelel elvárásainknak: ahol könnyebb a házimunka és kényelmesen lehet az ételt elkészíteni, amit egyszerű tisztán tartani, takarítani, ugyanakkor esztétikus, harmonikus, és barátságos is.

A konyhában sokféle tevékenységet végzünk, ezért az otthon-élményünket is nagyban meghatározza. Ha a munkát gördülékenyen, és esztétikus környezetben tudjuk végezni, kevésbé érezzük fárasztónak.

Lakásunk helykihasználtsága szempontjából is kitüntetett jelentőségű a konyha. Az együtt lakók rendszeresen használják együtt és külön is. Ez még jellemzőbb azokban az otthonokban, ahol a konyhában történik az étkezés is. Az étkező helyiséget gyakran a konyhával egy légtérben alakítják ki, esetleg pulttal elválasztva. Egyre népszerűbb a terasz- és udvarkapcsolatos konyha és étkező is, hiszen ha az időjárás engedi, kint a szabadban is lehet étkezni. Ez a megoldás főként akkor praktikus, ha konyhakert is tartozik a házhoz, és a főzéshez onnan kerülnek be a friss zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények.

A konyha használatával kapcsolatban minden családnak megvannak a maga szokásai: ki, mikor, mennyi ideig, hogyan és mit eszik ott. Vannak fontos, és kevésbé fontos, illetve közös és magányos étkezéseink. A konyhánknak úgy kell bennünket kiszolgálnia, hogy életmódunkhoz, saját életünk ritmusához igazodjon. Lehet, hogy jól jön egy kis kávézósarok, vagy néhány bárszék a pultnál, ha nem szeretnénk reggelente a nagy, étkezőasztalnál ülni párunkkal. Lehet, hogy mi csak napi háromszor étkezünk, de gyermekeink még igénylik a tízórait, uzsonnát, nekik egy kis asztalnál is elég megteríteni. A konyha megtervezésekor nem csak a munkafolyamatok sorrendjére, és a méretekre szükséges figyelnünk, hanem arra is, hogy az otthonon belül milyen szerepet szánunk neki.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt a konyhák meglehetősen egyfélék voltak hazánkban, manapság már ugyanekkora fejtörést okoz a stílusuk, hangulatuk kiválasztása. Szerencsére ehhez számos lakberendezési és konyhaeszköz bolt áll a rendelkezésünkre, de nem feledkezhetünk el arról sem, hogy az egésznek az alapját a konyhabútor képezi.

A konyhába is bekúszott minden lakberendezési stílus, amely a lakószobákban jellemző, sőt, még inkább érvényes a különféle irányzatok testre szabásának lehetősége, vagy az eklektikus keveredés. Ha a család hölgytagjai vállalják magukra a lakberendezés terhét, gyakran jellemző, hogy a konyhára nagy hangsúly kerül, vetekedik a többi helyiséggel, és ez így van jól.

Sok családra jellemző, hogy a konyhája a családi élet egyik frekventált területe, vagy éppen a vendégfogadás egyik helyszíne, igen fontos, hogy szép, kellemes hangulatú és könnyen kezelhető legyen.

Három alapvető irányvonalat különböztetünk meg a konyhabútor stílusát illetően, amely természetesen csak ritkán létezik „vegytiszta” állapotban, a legtöbben elviszik egy sajátos irányban, vagy csak uralkodónak tartják meg az alapstílust és vegyítik más(ok)kal.

A három alapirány a modern (minimál vagy hightech), a rusztikus (vintage vagy vidékies) és az eklektikus. A konyhabútor esetében sokkal nagyobb szerepet kap a praktikum és a használhatóság a stílus kifejeződése és az esztétikum szerepe mellett, mint a nappali vagy a hálószoba esetében. Fontos, hogy bármi, ami bekerül a konyhába, funkciója kell, hogy legyen elsősorban és csak másodsorban szerepe az adott stílushoz tartozás kifejezése vagy a díszítés.

Elsőként mutatok nektek pár gyönyörű konyhát vidéki, country stílusban.

countrykonyha1 countrykonyha2 countrykonyha3 countrykonyha4 countrykonyha5 countrykonyha6 countrykonyha7 countrykonyha8 countrykonyha9 countrykonyha10

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük