Gyerekszoba kialakítása

A gyerekszoba kialakításában sok mindent kell szem előtt tartanunk, ebben próbálok most egy kis segítséget nyújtani.

Ha olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy az építkezés minden előnye és hátránya a nyakukba szakad, akkor igyekezzenek a gyermekük, vagy gyermekeik birodalmának megtervezését nem utoljára hagyni. A gyerekszoba elhelyezése is van olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a nappali elhelyezkedése, mérete.

Fontos hogy a gyerekszoba világos legyen, ezért inkább déli, dél-nyugati, vagy dél-keleti legyen a fekvése. Ha már nagyobb a csemetéjük, akkor a szoba tájolása nyugati irányú is lehet, mivel a nap nagy részét nem otthon tölti. Így amikor hazaérkezik, szép napsütés fogja fogadni. Igyekezzenek az északi oldalt elkerülni.

De nem az a gyakori, hogy építkezünk, és szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Az a gyakoribb, hogy a meglévő, belakott lakásunkat kell olyanképp átalakítani, hogy az érkező trónörökösnek az minden szempontból megfeleljen. Vagyis a lehető legtöbb igényt kielégítsen. A mai lakásviszonyok ismeretében ez nem is mindig olyan egyszerű.

A legnagyobb tévhit, ami kialakult a gyerekszobával kapcsolatban, az az, hogy neki elég a lakás legkisebb szobája is. Hamar rá fogunk jönni, hogy ez így nem igazán állja meg a helyét. Szóval még az elején próbáljunk belegondolni, hogy mi mindenre is fogjuk használni azt a helységet, és így megelőzhetjük a későbbi költözködést, és újbóli lakásfelújítást.

Az idő múlásával ennek a szobának bizony egyre több funkciója lesz.

Ha kiválasztottunk a megfelelő szobát, akkor jöhet az átalakítás!

A gyermekszoba burkolata:

Itt is, mint annyi más helyen sok mindent kell figyelembe venni. Könnyen tisztítható legyen, hiszen már az első időktől számíthatunk szennyeződésre.

A legmegfelelőbb a fa parketta, a laminált padlóburkolat, a linóleum. De fontos, hogy ezeket a burkolatokat, valami puha szőnyeggel egészítsük ki, ezen lehet majd játszani és a szoba mégis könnyen tisztítható marad.

Az is elterjedt szokás, hogy a gyerek birodalmát bevonják valami aranyos, vagy kevésbé aranyos mintákkal ellátott, de mindenképpen előnytelen padlószőnyeggel. Ez sajnos az egyre gyakoribb allergia miatt, tényleg a legrosszabb megoldás.

Ezt igyekezzenek elkerülni, így egyszerűen csökkenthetik az allergia kialakulásának kockázatát.

A fal:

Természetesen itt is több megoldás közül választhatunk. Főként két módszer van divatban.

Az egyik a festés, ennek talán az az előnye, hogy nagy a variálhatósága. Ezt könnyebben ki is lehet javítani, ami a gyerek kézügyességének növekedésével elkerülhetetlen.

A másikmódszer a tapétázás. Manapság már ebből is rengeteg féle van, a variációk száma végtelen, a fantáziánknak semmi sem szab határt.

Bár a gyerekszobákat általában harsány színekkel festik ki, a kutatások alapján a kisgyerekek (0-7 éves korúak) részére szerencsésebb vissza fogott falszíneket választani. A gyermek érzékei finomabbak, mint a felnőtté, idegrendszerét nem szerencsés örökösen vibráló szín kavalkáddal stimulálni. A szín az egyik puzzle abban a kirakósban, hogy mi segíti a gyermeket abban, hogy kiegyensúlyozott, vidám és energikus maradjon. Ha mégis választunk valami erősebb színt, akkor lehetőleg csak egyik falat fessük be, a többit pedig a halványabb változatával, vagy egy semleges színnel.

Legyen pasztell, vagy fehér!

 A fehér, valamint a lágy pasztellszínek nyugalmat sugároznak, és úgy veszik körbe a kicsiket, mint egy finom fátyol. A legszerencsésebb választás a gyerekszoba alapszínéhez, és nemcsak pszichikai hatása miatt, hanem azért is, mert a sokféle tárolnivalónak, illetve a változatos dekorációnak remek alapot biztosít. Végül: a fehér és pasztell falszín stílusosabb, mint harsány társai. Az erősebb színeket a nagyobb korosztálynál érdemes majd használni.

Bútorok:

A gyerekszobának egyszerre több funkciót is kell szolgálnia. Egyszerre folyik benne alvás, tanulás és játék. Míg a felnőtteknek mindegyik funkcióhoz külön- külön helyiség áll rendelkezésére, addig a gyerekszobának egyszerre kell mindezeknek megfelelnie. Személy szerint nem vagyok híve a báránykás, macis mintás gyermekbútoroknak, a gyerek hamar kinövi. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy 3-4 évente teljesen új garnitúrát vegyenek a csemetéjüknek. Egyébként is itt is igaz, hogy a kevesebb több!

Igyekezzenek olyan bútort választani, ami kis átalakításokkal együtt „nő” a gyerekkel.

A gyermek életkorától függően módosulnak a szoba funkciói, így a bútorai is.

Csecsemőkor: a gyerekszoba elsősorban az anyuka kényelmét kell, hogy szolgálja. A legfontosabb bútordarabok a kiságy, pelenkázó komód, polcok, szoptató karosszék.

Totyogós kor: előre nem határozható meg a berendezés, de praktikus, rugalmasan változtatható, funkcionális legyen. Mindenképp legyen 3-4 m2 tiszta felület, ahol kielégítheti a mozgásigényét.

Óvodáskor: megnő a tárolási igény, több polcra, fiókra van szükség. A gyerek ízlése sokat fejlődik óvodáskorában, ezért a dekorálásnál már figyelembe vehetjük az ízlését.

 

Iskoláskor: Újabb fontos bútor kér helyet magának, ez pedig az íróasztal és a hozzá tartozó szék. Az asztal legyen állítható magasságú, fiókos, ha lehet, természetes fény közelébe helyezzük el. Legyen helyi világítás. A szék támassza a gerincet, kemény ülőfelületű és állítható magasságú legyen.

Kamaszkor: Belépnek az életünkbe a barátok, ezért a szoba legyen alkalmas azok fogadására. Az elektromos tervezésnél figyelni kell a megnövekedett igényekre, úgymint számítógép, zenehallgatási, TV nézési lehetőség, telefon. Engedjük meg a kamasznak, hogy a saját ízlése szerint dekorálja a szobáját!

Persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy minden bútora új legyen. De a használt ágyak, pelenkázók, szekrények is beilleszthetők az újonnan kialakított szobába, csak egy kis kreativitás kell. Lehet varrni színben harmonizáló párnákat, zsebekkel ellátott tartókat, ágytakarókat, függönyöket.

A gyerekszoba biztonsága:

Ez az a tényező, amire leginkább figyelniük kell.

Felsorolom a legfontosabb dolgokat, amiket szem előtt kell tartani:

–          konnektorvédők használata

–          szintkülönbségekhez (dobogó, emeletes ágy) zárható szerkezeteket használjunk

–          csúszásgátló lépcsőfokok

–          polcok biztonságos rögzítése (falra és mennyezetre)

–          vizes alapú fal- és bútorfestékek használata

–          gömbölyített sarkú bútorok tervezése, vagy sarokvédő használata

–          növények ne legyenek elérhető magasságban

–          biztonsági kapuk

–          zárható szekrények, fiókok

 

Világítás:

A mennyezeti világítás ne legyen túl erős, vibráló, egyenletes fényt biztosítson (200-300W)

A falikarok kellő magasságban legyenek elhelyezve, ha lehet teljes burával, hogy ne érje direkt fény a szemet, valamint ne égesse meg az izzó melege a kezét, ha hozzányúl a gyerek.

Helyezzünk olvasólámpát az ágy fölé saját kapcsolóval és legyen éjszakai jelzőfény.

A legtöbbünknek a gyermekeink a szemünk fénye, szeretjük, óvjuk őket.

Érdemes tehát építkezéskor, átalakításkor jól végiggondolni a gyermek szobáját és komolyan odafigyelni a kialakítására.

Remélem tudtam egy-két jó tanácsot adni és inspirációul küldök néhány szép képet!

 

gyerek11 gyerek12 gyerek13 gyerek14 gyerek15 gyerek16 gyerek17 gyerek18 gyerek19 gyerek20 gyerek21 gyerek22 gyerek1 gyerek2 gyerek3 gyerek4 gyerek5 gyerek6 gyerek7 gyerek8 gyerek9 gyerek10

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük