Pattogó tűz melege…

Az emberekben belső ősi vágy él a pattogó tűz melege és a lángok látványa iránt. Az igazi élő tűz látványa, illata megnyugtat és kellemes érzettel tölt el. De jó lenne egy finom meleg cserépkályha, vagy kandalló a lakásba.

Hát rajta fel! Rendkívül széles a választék, az árak sem elérhetetlenek immár. Érdemes körülnézni.

Szeptemberben,októberben hihetetlen választékban jelennek meg fatüzelésű fűtőtestek. A lelkes vásárlók pedig nézelődnek, de gyakran nem tudják, milyen szempontok szerint kell választaniuk kandallót, cserépkályhát vagy tűzteret. A leggyakoribb hiba a túlméretezés, vagyis a lakás fűtendő területéhez (légtérfogat) képes túl nagy készülék. Az ilyen eszköz könnyen produkál 30 fok feletti hőmérsékletet, ami élhetetlenné teszi a lakást, másrészt fából is jóval többet fogyaszt.

A valóban szükséges teljesítmény két alapvető dologtól függ: mekkora a kifűtendő terület (pontosabban légtérfogat), és mennyire jó a hőszigetelés.

A mai magyar átlaglakásokat és házakat közepes (50–60 watt/m3) igény jellemzi. Így a szükséges teljesítmény – amelyet a készülékre írva találunk –  8 kilowatt (kW) fűtőteljesítmény-igény.

A gyártók a készülékek adatlapján általában azok névleges teljesítményét adják meg. Tehát azt, amivel a készülék normál üzemi körülmények közt fűteni tud. Vízteres kandallók esetén a teljesítményigény kiszámítása ennél bonyolultabb feladat, ezért az ilyen rendszerek tervezését és méretezését érdemes szakemberre bízni.

 

Épített vagy hordozható?

 

A helyiségek stílusát, a bútorok elrendezését is megszabja az épített kályha. Nem tudjuk arrébb tolni, és a stílusán sem könnyű változtatni.

Akik tudják, hogy a mostani otthonukban már csak rövid ideig fognak lakni, kevéssé éri meg az ilyen beruházás. Gyakran az is gond, hogy a lakótérben nincs elég hely az épített kandallónak. Ilyenkor reális alternatíva egy mobil készülék. Kapható többféle teljesítményű, stílusú és árú kályha, kandallókályha, valamint csempekandalló.

Milyen kandallót válasszunk a lakásba?

Mindenek előtt el kell döntenünk, hogy számunkra a fa égésének illata, látványa, az ezzel járó”kellemes” kellemetlenségek (favágás, fahordás, hamuzás), vagy a kényelem a fontosabb. Utóbbi esetben válasszunk gázüzemű kandallót, ahol egy öntöttvas tűztérben elhelyezett, termosztát vezérlésű gázkészülék helyettesíti a fa égését. A tökéletes illúzióról a gázégők felett elhelyezett kerámiából készített mű fahasábok gondoskodnak. A lángok játéka valódinak tűnik, és az átizzó fahasábok még egy hozzáértőt is elkápráztatnak.

Fatüzelésű kandalló választása esetén figyelembe kell vennünk, hogy kizárólag fűtésre, csak látványosságként, vagy mindkét funkciójáért építettünk kandallót.

Ha csak a tűz romantikáját szeretnénk élvezni, válasszunk nyitott tűzterű kandallót. Itt azonban figyelembe kell vennünk az ilyen tűzterek minden egyéb tulajdonságát is, mint a nagy kémény igényét, a rossz fűtési hatásfokot, az esetleges visszaáramlások okozta kellemetlenségeket és a folyamatos felügyelet igényét. Mindezeket összevetve nyitott tűzterű kandallót olyan helyre ajánlunk, ahol a kandalló elhelyezésére szolgáló helység teljesen különálló, vagy elzárható az egyéb lakóhelyiségektől, padlózata lehetőleg éghetetlen anyagból készült és jól szellőztethető.

Ha nem akarunk lemondani a fatüzelés hangulatáról, de egy biztonságos, jó hatásfokú, mégis látványos és valódi hangulatot árasztó kandallót szeretnénk, zárt tűzterű kandallótajánlhatunk. A modern tűzterek nagy része már rendelhető úgynevezett liftes változatban, amelyek előnyösen ötvözik mind a zárt, mind a nyílt tűzterek pozitív tulajdonságait, optimális kompromisszumot kínálva mind a biztonság, mind az esztétikum terén.

Mindezeket a fűtési módozatokat még bővíthetjük, ha vízfűtéses tűzteret választunk, mely egyben hordozza a kandalló és a központi fűtéses kazán közös tulajdonságait.

Biokandallók

A bioetanol kandalló egyszerűen beállítható bárhová, illik bármilyen belső térbe, alkalmas lakberendezési kiegészítőnek is. Állhat a szabad térben mint egy tűzhely, vagy a fal mellett, mint a klasszikus kandalló. Bármikor át lehet helyezni máshová, könnyen és szabadon mozgatható. Mindegyik kandallót fel lehet használni mint egy légfrissítőt természetes olaj aromával, amelyek külön rendelhetőek a kandalló mellé. A kandalló dizájnja lehet modern, klasszikus vagy rusztikus. A fűtőértéke 3-4 kW, ami kifűt egy nagyobb szobát, nappalit konyhával együtt. Minden attól függ, hogy milyen a helyiség hőszigetelése.

Az etanol kandalló ideális panel vagy egyéb lakásokba, társas és családi házakba. Az etanol kandallók olcsón beszerezhetőek, és beépítésük nagyon egyszerű, legtöbbször hozzáerősítik a falhoz vagy a padlóhoz. Mivel ezek a modern kandallók nem igényelnek füstelvezetést, ezért igazán könnyű a beszerelésük. A biokandallók azonnal meleget hoznak és energiát takarítanak meg. A biokandallóknak szépen égő sárga lángja van, amely az elektromos kandallónál hiányzik, és a gáz kandallóknál a láng nyomás alatt van, tehát hiányzik a szép élénk sárga láng. A biokandallók nem akarnak versenyezni a meleg levegős kandallókkal.

A kandalló árak mindig is magasak voltak, ezért nem mindenki engedhette meg magának őket. Egy modern kandalló olcsón beszerezhető, így nem kell tovább álmodoznia arról, hogy az Ön otthonát is romantikusabbá tegye egy kandalló tüze.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük